SOCIAL MEDIA

perjantai 7. lokakuuta 2016

Pellillinen siemenleipää- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton, munaton ja hiivaton

Olen jo jonkin aikaa kehitellyt siemennäkkärin pohjalta siemenleipää. Siis leipää, jossa olisi erittäin paljon siemeniä (=hyviä rasvahappoja ja muita hyviä juttuja), mutta joka olisi pehmeämpää, paksumpaa (noin 8 mm) ja leipämäisempää. Siemennäkkäriä on tosi ärsyttävä ottaa työmatkoille mukaan evääksi kun se meinaa murentua. Tämä ohje on nyt kolmas versio. Ensimmäinen oli hyvänmakuinen, mutta liian ohut. Toinen oli jo parempi eli paksumpi, mutta rakenne ei ollut paras mahdollinen eli meinasi murentua hieman liian helposti. Ei se nyt syliin tippunut, mutta kuitenkin. Lisäsin ohjeeseen psylliumia tuomaan rakennetta ja kuitupitoisuutta ja nyt leivästä tuli niin hyvää, että ohje on julkaisukelpoinen. Haluan julkaista sellaisia ohjeita, jotka edes omasta mielestäni ovat hyviä. Koska kaikkia ei pysty koskaan miellyttämään, minulle riittää se, että olen itse tyytyväinen ja iso plussa on tietenkin jos joku muukin tykkää.


Täältä voit lukea postauksen siemenistä ja esimerkiksi siitä, miksi pellavan- ja auringonkukan siemenet kannattaa aina ostaa luomuna:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/01/kolme-asiaa-jotka-kannattaa-tietaa.html

Olen kuullun liian monta kertaa ihmisen sanovan, että "Olisin pystynyt noudattamaan viljatonta/gluteenitonta ruokavaliota, mutta se leipä...En vaan pystynyt olemaan leivästä erossa". Leivästä ei todellakaan tarvitse pysyä erossa edes vähähiilarisella ruokavaliolla, kun vain hieman katsoo mitä aineita taikinaan sekoittelee. Minulle on auennut aivan uusi maailma kun olen alkanut valmistaa itse tehtyä leipää päivittäin. Ei kukaan jaksa tehdä leipää itse vieläpä päivittäin ellei se maistu hyvältä tai jos sen tekeminen on vaikeaa. Sen vuoksi haluan omissa ohjeissani kiinnittää huomiota makuun ja leipomisen helppouteen. Sen lisäksi haluan kiinnittää huomiota kuitupitoisuuteen, joka gluteenittomissa leivissä on usein aivan ala-arvoisella tasolla. Aika usein kaupan gluteenittomiin leipiin on lisätty vielä sokeriakin! Hinta on lisäksi melko korkea, tosin niin on kyllä mantelijauhonkin hinta, jota on lähes jokaisessa leipäohjeessani. Silti itse tehty gluteeniton ja vähähiilarinen leipä tulee huomattavasti halvemmaksi kuin kaupasta ostettu.


 Tänne blogiini on kasaantunut runsaasti leipäohjeita, vaikka blogi on ollut pystyssä vastassa 9 kuukautta. Laitankin postauksen loppuun linkin pariin muuhunkin leipäohjeeseen, etteivät ne huku somen pyörteisiin. Pari perinteistä siemennäkkäri ohjettakin löytyy, jos joku kaipailee. Ylivoimaisesti suosituin leipäohje on ollut vähähiilihydraattiset juustosämpylät, jota on katsottu lähes 12 000 kertaa.

 
Leipä on vähähiilarinen, gluteeniton, maidoton, munaton ja hiivaton. Mikäli noudatat viljatonta ruokavaliota, korvaa gluteenittomat kauraleseet esimerkiksi kookosjauhoilla, seesaminsiemenillä, riisijauhoilla tai vaikkapa maissijauhoilla. Leipä on noin 8 mm paksu eli aika tymäkkää ravintoa...


Ohje:
 
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl gluteenittomia kauraleseitä
2 dl mantelijauhoa
7 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl karkeaa psylliumia*
1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl suolaa


Sekoita kaikki aineet kulhossa paitsi psyllium, öljy ja vesi. Lisää 7 dl kiehuvaa vettä ja sekoita. Lisää lopuksi öljy ja psyllium ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille kostutetuin käsin tai esimerkiksi kelmun avulla. Taikinasta tulee kokonainen pellillinen leipää. Paista 175 asteessa 45-50 minuuttia.

* Miksi suosittelen käyttämään ohjeissani karkeaa psylliumia. Siksi, koska kokemukseni mukaan hienojakoinen psyllium paakkuuntuu herkästi ja näin ollen joskus käyttäytyy arvaamattomasti. Mikäli kaapistasi löytyy ainoastaan hienojakoista, niin voit toki käyttää sitä, mutta sekoita normaalia huolellisemmin paakkuuntumisen ehkäisemiseksi. Psyllium husk on ainakin karkeaa psylliumia ja sitä olen ostanut Prismasta (löytyy maustehyllyltä kuten mantelijauhokin).
 
Taikina levitetty pellille kelmun avulla ja menossa uuniin paistumaan

Blogistani löytyviä muita leipäohjeita- olepa hyvä:)http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/08/paistetut-juustoleivat-vhh-gluteeniton.html

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lähetä kommentti